Brodotrogir: ˝Songa Pride˝ predan Norvežanima

songa_pride_predanPrekjučer je u Brodotrogiru obavljena primopredaja Novogradnje 326 (Songa Pride), koja kao i njegov ‘brat blizanac’ Songa Fortune ide u petogodišnji najam norveškoj kompaniji Blystad Group. Vrijednost ovog broda iznosi cca 43 milijuna dolara. Uz domaćine i suradnike, svečanosti primopredaje su nazočili i gradonačelnik Trogira Ante Stipčić i njegovi zamjenici Radovan Slade Šilović i Filip Anđelić.

U svom obraćanju Mateo Tramontana, član Uprave Brodotrogira, istaknuo je kako je ovo još jedan u nizu uspjeha škverana. Od strane The Royal Institution of Naval Architects (kraljevska institucija brodograđevnih inženjera) iz Londona, Songa Fortune je proglašen za ‘Significant Ships of 2015’ u svojoj klasi (zbog svojih kvaliteta: projekta, inovativnih rješenja, kvalitete izrade i njegovih maritimnih sposobnosti i korisnosti).

– Nadam se da će i ovaj brod postići isti uspjeh kao i njegov brat blizanac, Songa Fortune, koji se već godinu dana nalazi u najmu -rekao je Tramontana.

Oba broda su specijalizirani za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, nosivosti 49.500 metričkih tona, duljine 184 metra i širine 32,20 metra. Pokreće ih elektronički, sporohodni motor MAN B & W snage 8000 kW koji postiže brzinu od 14,5 čvorova. Ugradnja ovog tipa motora u kombinaciji s posebnim dizajnom propulzije i novim oblikom trupa broda omogućava se maksimalna ušteda u potrošnji goriva.

Songa Pride je projektiran kao IMO 2 brod s 18 teretnih tankova, svaki zapremine manje od 3000 m3, plus 2 slop tanka, s 18+2 segregacije i kao takav uvažava sva međunarodna pravila i konvencije o zaštiti okoliša.

www.dalmatinskiportal.hr

Bookmark the permalink.

Comments are closed.