Počela ekspedicija u potrazi za olupinama u Crnom moru

U Sevastopolju je u srijedu započela ekspedicija u potrazi za olupinama brodova i podmornica vremena Velikog Domovinskog rata u Crnom moru na Krimu.

“Danas je hidrografski brod GS-86 s ekspedicijom isplovio u Crno more, gdje će se održati potraga za potopljenim podmornicama i brodovima u crnomorskom području tijekom Velikog Domovinskog rata”, izjavio je zamjenik ministra obrane general vojske Dmitrij Bulgakov.

Prema njegovim riječima, sljedeći tjedan ekspedicija će obavljati istraživačke radove na području Balaklava, na sjecištu Feodosiya-Tuapse i rta Khersones, Meganom, Takil, te u tjesnacu Kerch blizu poluotoka Taman.

Među predmetima pretraživanja i inspekcije su nepoznati brodovi i objekti, minobacač T-413 i patrolni brod br. 092, transportni brod Chapaev, razarač Smyshtiy, Projekt 7U, ostatci Plavdoka, oklopnog vozila br. 73.

Ekspedicija će 29. srpnja vratiti u Sevastopolj, a od 31. srpnja do 12. kolovoza održat će drugu fazu ekspedicije na kamenolomima Agimushkaisky u Kerchu, gdje će tražiti posmrtne ostatke branitelja iz rata.

Oko 100 ljudi će sudjelovati u dvije faze ekspedicije, a bit će uključeni pomoćni brodovi.

U sklopu ekspedicije sudjelovali su predstavnici pokreta za pretraživanje Rusije, Ruskog vojnog povijesnog društva, Ruskog geografskog društva, te ekspedicijskog centra Ministarstva obrane, kako bi ovjekovječili sjećanja na ubijene u obrani Domovine.

Na području ekspedicije bit će razmješteno osoblje posebne bojne za pretraživanje zapadnog vojnog okruga.

IZVOR Maritime Herald

www.pomorac.net

Bookmark the permalink.

Comments are closed.