Luksuz na jahtama koje plove hrvatskom obalom

Obožavaju mir koji im nude skrivene uvale, fascinirani su ljepotom hrvatske obale, no smatraju kako imamo malo marina za megajahte, a glavni je problem da oni nemaju gdje potrošiti svoj novac. Ljute se na našu katastrofalnu šoping- ponudu.

To je, ukratko, opis Jadrana od gostiju visoke klase, koje jako priželjkujemo no ne pratimo i ponudom. Gostiju koji dolaze na luksuznim jahtama, a za tjedni najam tih plovećih hotela plaćaju i do pola milijuna eura.

Redom se radi o poslovnim ljudima koji si ljetovanjem na brodu osiguraju neophodan mir, kao i tijekom šetnje našom obalom ili otocima gdje ih nitko ne prepoznaje i ne smeta im. To je jedini razlog zašto je Hrvatska postala hit među svjetskim bogatašima koji od destinacija biraju Hvar, Dubrovnik, u zadnje vrijeme i Split, a Kornati su novo otkriće tih platežno moćnih putnika koji su prije Hrvatske boravili u svim svjetskim mondenim ljetovalištima.

Desetak članova posade

– Rusi, Česi, Nijemci i Francuzi su naši gosti iz te klase. Ponajmanje Englezi jer oni još uvijek preferiraju francusku obalu zbog luksuza koje im pruža, od kockarnica do prodavaonica koje nude samo dizajnerske stvari. To je ono što nama žene ovih bogataša spočitavaju jer nemaju gdje potrošiti, nemaju za što peglati kartice – govori nam jedan od kapetana plovećih hotela na kojim bogati poslovnjaci i njihove obitelji provode odmor.

I biraju ti vrhunski gosti sve češće upravo naše posade, naše brodove za svoj odmor, pa su trenutno pod hrvatskom zastavom za čarter najzanimljivije jahte od 30 do 35 metara vrijedne po milijun eura, a njihov tjedni najam je oko 110.000 eura plus otprilike 35.000 eura za gorivo, hranu, troškove vezova…

– Na takvu plovilu bude 5 do 10 gostiju, u pet-šest kabina, a o njima se brine 10 do 12 članova posade od kapetana i strojara preko mornara i kuhara do dvije hostese. Na većem brodu obvezan je i časnik, te još jedan mornar i hostesa – doznajemo od vlasnika hrvatske čarter-agencije koja se isključivo bavi najmom luksuznih plovila za prestižne goste, pa njihov ritam rada izgleda ovako:

– Imamo i brodove od 42 metra čiji je tjedni najam 160.000 eura plus nekih 45.000 eura za troškove, odnosno uvijek cijenu najma uvećate za trideset posto, koliko se potroši za gorivo, vezove, hranu… Gost tri tjedna prije dolaska na brod – odnosno agent koji se brine za sve – pošalje nam popis svega što oni žele. Vina nam, na primjer, stižu sa svih strana svijeta. Lista namirnica je specifična, točno znaju što žele na meniju i sve to nam se dostavlja na brod dan prije dolaska gostiju. Cijeli lanac ljudi je uključen kako bi oni imali sve na svom odmoru.

I ako se slučajno dogodi da VIP gost poželi određenu vrstu vina, a nije na listi, i to se odmah rješava.

‘Nemoguće’ narudžbe

– Poželio nam je gost, dok smo plovili u okolici Dubrovnika, određenu vrstu argentinskog vina. Agent je te botilje pronašao u Portugalu, pa je avionom poslano za Zagreb, odakle su helikopterom dovezeni do Dubrovnika i onda smo mi jet-skijem s jahte otišli do Lapada, gdje nas je čekao taksist s bocama. Ne mogu ni predvidjeti koliko je koštao cijeli ovaj transfer da bi oni za večeru pili baš to i to vino – kaže nam jedna od hostesa koja već godinama radi na jahtama za bogate, pa dodaje i ovo:

– Žena ruskog oligarha trebala je hitno pedikuru i frizuru, dok smo plovili oko Lastova. Iako smo joj ponudili naše salone, odbila je, tražeći da joj na brod dođe njezina frizerka i pedikerka-manikirka. Naravno da smo to sve organizirali bez problema, avionom su stigle iz Rusije na splitski aerodrom, te su ih hidroavionom prebacili do Lastova, mi ukrcali na brod gumenjakom, odradile su sljedećih par sati svoj posao, uredili frizuru i nokte našoj gošći i isti se dan vratile u Rusiju.

Naime, posada je klijentima 24 sata na raspolaganju, pa ako požele ići roniti oprema im mora biti osigurana, a ako jahta ima “igračke” kao što su jet-ski, skije za vuču, male “ronilice”, gumenjake… sve to im mora biti spremno za uporabu. Kao i organizacija izleta bilo na otok, bilo na kopno.

– Znaju što žele i za sve to imaju novca – govori nam član posade jahte od 40 metara koju je bogati Rus zakupio na tri tjedna za svoju obitelj i to platio oko 630.000 eura, pa nastavlja:

– Njemu je najvažniji bio mir te dobar internet za obavljanje poslova. I svaki peti dan je s odmora odlazio ili u London, Pariz ili Berlin zbog poslova, te se isti dan i vraćao na brod, sve organizirano preko privatnih letova. Ostatak obitelji je tulumario. Supruga s prijateljicama se jedino žalila kako se na otocima nema ništa kupiti, a bili smo kod Lastova gdje osim prodavaonice hrane i nema ništa drugo. Ali su hvalile našu hranu u restoranima.

Djeca su zato željela do Hvara da bi uživali u provodima, no kada bi se nakon cijele noći provedene u koktel barovima i troška za piće od par tisuća eura vratili na brod čudili bi se kako smo jeftina zemlja. Jednostavno im nije jasno da nemamo klubove za VIP goste, kako nemamo golf terene, prodavaonice gdje i najmanja sitnica košta stotinjak eura i kako to svi mi, bez obzira na stalež i bogatstvo, uživamo zajedno na istim mjestima. I to su na kraju ipak navodili i kao naš najveći plus, da mogu u anonimnosti uživati na svom odmoru.

Radije najam nego vlasništvo

– Stižu oni privatnim avionima i helikopterima, cijela četa osoblja na kopnu se brine o njima, a na brodu posada. Malo ih se odlučuje i kupiti brod, lakše im je platiti ove brojne eure za najam i odmor, nego uložiti u plovilo vrijedno više od 10 milijuna eura, pa još 350.000 do 450.000 eura godišnje plaćati troškove održavanja. Iako sve više ima na Jadranu i vlasničkih brodova, oko 30-ak metara dužine, gdje angažiraju našu posadu tijekom cijele godine. No, kako imamo samo marine za megajahte u D-marinu u Šibeniku, te nešto vezova kod Končara i Baotića u Trogiru, te Berketa u Kaštelima, nedostaju nam marine upravo za takve brodove i takve goste, koji žele trošiti velik novac.

Naime, kažu nam naši “brodski ugostitelji”, oni koji se odluče kupiti svoj brod, to isključivo rade zbog prestiža premda to ulaganje nikada neće isplatiti. Drugi razlog je taj što ne žele da itko spava u njihovoj kabini, u njihovu krevetu.

www.pomorac.net

Bookmark the permalink.

Comments are closed.